torstai 12. tammikuuta 2012

Jumalan valtakunta on ja tulee



Jumalan valtakunta, joka tunnettiin myös nimellä teokratia, ei ole vain mennyt tai vielä tuleva hallintomuoto. Se on käytössä tänä päivänäkin. Vaikka valtakunta ei ole samanlainen kuin nykyiset hallintomallit, sen ylivoimaisuutta on tuskin tarvetta epäillä.

Demokratiassa päättäjä on usein se, joka kertoo parhaan tai vetoavimman tarinan. Myös yleinen mielipide vaikuttaa päättäjiin, koska heidän valtansa on kannatuksesta riippuvainen. Demokratiassa siis ihmiset päättävät ja luovat toimintansa kriteerit. Teokratiassa eli Jumalan valtakunnassa Jumala päättää kriteerit, sekä ohjaa arvoja, asenteita ja niistä kumpuavia tekoja.

Jumalan valtakunta toimi muinaisessa Israelissa. Jumala kertoi tahtonsa profeettojensa, puhemiestänsä kautta kansalle. Kansa kuitenkin halusi saada kuninkaan, kuten naapurikansoillakin. Sen arvomaailmaa sanelivat ympäristön mallit. Kuningaskunta oli siis ihmislähtöinen, ja toisin kuin Jumalan tahdon valtakunta, se tuhoutui ennen pitkää.

Jumalan valtakunta-ajattelua historiassa

Juutalaiset odottivat Israeliin kuningasta, joka näkyvästi hallitsisi maailmaa ikuisesti. Tulevan kuninkaan tuli olla yhdistetty Daavid ja Mooses. He eivät tunnistaneet Jeesusta kuninkaakseen, koska heidän näkemystään ei ohjannut Jumalan arvomaailma. Jeesus ei tuonut toivottua näkyvää, vaan näkymättömän valtakunnan.

Myös Katolinen kirkko loi aikoinaan maan päälle näkyvän valtakunnan, joka osoittautui flopiksi. Valtakunta-ajattelu on ollut aikansa vanki, siispä Darwinin evoluutioteorian aikoihin 1800-luvun lopulla mm. Albert Ritscl ajatteli Jumalan valtakunnan olevan yhteiskunnallista evoluutiota.

Tällä vuosisadalla mm. Charles Dodd ja George E. Ladd ovat palanneet ajatteluun, jonka mukaan Jeesus opetti sekä "jo nyt" että "ei vielä" -valtakunnasta. Evankeliumien perusteella voidaan sanoa, että Jeesuksen opetusten painopiste oli Jumalan valtakunta, sen olemus ja arvot. Jeesus opetti valtakunnasta, että sen aika oli tullut. Kansalaisuuden perusteena oli parannuksen teko ja hyvään uutiseen uskominen!

Jumalan valtakunta on näkymätön

Jeesuksen mukaan (Luukas 17:20) Jumalan valtakunta ei tule näkyvällä tavalla. Raamatussa valtakunta ei olekaan konkreettinen käsite. Sekä heprean ´malchut` että kreikan `basileia` sanat eivät tarkoita maantieteellisiä alueita, joita kuningas hallitsee. Molemmat sanat pitävät sisällään hallitsijan suvereenin tahdon toteutumisen.
Isä Meidän -rukouksen (Matteus 6:9-15) alussa heprealaiselle runoudelle tunnusomainen kaksoisilmaus selittää valtakunnan merkitystä. Se täsmentää lausetta "tulkoon sinun valtakuntasi" tarkoittavan tulemiseen liittyvän myös "tapahtukoon sinun tahtosi".

Siispä Jumalan valtakunnan tulemus ja sen kansalaisuus on Jumalan tahdon etsimistä ja kunnioittamista. Se ei ole maailman arvoihin ja asenteisiin mukautumista. Ihmisten arvot eivät koskaan pärjää vertailussa Jumalan tahdon mukaisille arvoille.

Jumalan valtakunta on "jo nyt"!

Jumalan valtakunta eli jumalan tahto on sisäisesti meissä (Luukas 17:21) jo nyt Pyhän Hengen kautta. Pyhä Henki antaa myös meille tietoa Jumalan tahdosta. Jumalan valtakunta eli Jumalan tahdon hallinta näkyy ennen kaikkea siinä, että ihmisiä pelastuu Jumalan tahdon mukaisesti väliaikaisista ihmisten luomista "valtakunnista".

Jumalan tahtoa vastustajien arvojen ja asenteiden hallinto on jo alkanut murtua. Jumalan tahto voitti ristillä, mutta taistelu jatkuu. Jumalaa vastustavat voimat haluavat toivottomuudessaan uskotella myös ihmisten olevan toivottomia ja viedä mahdollisimman monet pois Jumalan tahdosta.

Jumalan valtakunta ei ole toivottomuuden levittäjä. Kaiken teologisen liberalismin ja postmodernin kyynisyyden keskellä meillä on oikeus uskoa Jumalan valtakunnan ylivoimaan ja yliluonnollisuuteen. Meidän ei tarvitse hävetä Jumalasta lähteviä arvoja, ne kestävät kuten niiden synnyttämät teotkin. Jumalan valtakunta muuttaa kansalaisensa ja ympäristön.

Jumalan valtakunta on vielä tulossa!

Jumalan valtakunta eli tahto toteutui jo Jeesuksen syntymässä ihmiseksi ja ristin kuolemassa. Se takaa, että vielä toteutumaton (Luukas 17:24) Jeesuksen toinen tulemus tapahtuu. Se on osa Jumalan suunnitelmaa, hänen vastustamatonta tahtoaan. Silloin alkaa Jumalan näkyvä hallinto.

Jumalan hallinta ja tahto paljastuvat tulevaisuudessa kaikille ilman esteitä. Tulevaisuudessa kaikki tapahtuu Jumalan tahdon mukaan ja kauan kaivattu oikeudenmukaisuus toteutuu. Jo nyt meidän oikeutemme, ei velvollisuutemme, on elää tämän tulevan toivon mukaan.

Jumalan valtakunta antaa elämään laatua!

Jumalan valtakunnan kansalaisuus lisää elämänlaatua. Yhteiskunnassa, jossa Jumalaan tai hänen arvoihinsa ei uskota, eletään usein vain tätä päivää ilman tulevaisuutta. Ilman tulevaisuutta elämästä tulee itsekästä. Ihmisen huomio keskittyy itsensä palkitsemiseen ja kaikkien halujensa toteuttamiseen ennen eläkeikää.

Jumalan valtakunnassa eläminen jo nyt vaikuttaa meidän elämäämme! Kun Jumala on läsnä tässä päivässä, se pienentää ihmistä. Jumalan osuuden kasvaminen elämässämme tekee meistä oikealla tavalla aktiivisia.

Jumala tahtoo huolehtia meistä ja kauttamme myös muista ihmisistä. Jumalan valtakunnan kansalaisten kautta tieto Jumalan tahdosta ja paremman toivosta leviää, Jumalan valtakunta ei voi pysyä piilossa. Jumalan näkymätön valtakunta murtautuu näkyväksi kun kansalaiset elävät sen arvojen ja asenteiden mukaan jo nyt
.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti