Ristin Voitto 15.11.2006 ja Rauhan sanomia 1/2007 
Ehtoollisaineiden  nauttimisjärjestys on vakio. Seurakunnalle tarjoillaan ensin leipä ja  sen jälkeen viini. Käytäntö perustuu Raamatun teksteihin, joissa  kuvaillaan ehtoollisenviettoa (Luuk. 22:19-20; 1. Kor. 11.23-25). Vanhan  ja Uuden testamentin käytäntöjen taustalla lienee myös maalaisjärki:  palan jälkeen on hyvä nauttia painiketta.
Ehtoollisaineiden  koostumus ei ole vakio. Ehtoollisen jakamista aineiden alkuperäisten  koostumusten mukaisesti ei ole koettu kovinkaan tärkeäksi. Suomessa  eniten keskustelua on herättänyt viinin alkoholipitoisuus. Uusia  vaatimuksia ehtoollisaineille ovat tuoneet nykyisin yleistyneet  erityisruokavaliot ja yliherkkyydet.
Jeesus  opetuslapsineen nautti pääsiäisaterian yhteydessä juutalaisen perinteen  mukaisesti punaviiniä, jota oli laimennettu suhteessa yksi osa viiniä,  kaksi osaa vettä. Leipä oli happamatonta eli ilman hiivaa paistettua  vaaleaa leipää, sillä hapatuksen ajateltiin kuvaavan syntiä ja  katkeruutta.
Eri  seurakuntien ehtoollistilanteissa nauttimat aineet vaihtelevat  runsaasti. Leipä saattaa olla hiivalla nostatettua pullaa tai pieniä  suolakeksejä, viininä saatetaan nauttia keinotekoisesti makeutettuja  tiivistemehuja. Aineiden yhteinen piirre on oikeastaan vain se, että  juoma on punertavaa ja pureskeltava vaaleaa.
 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti