tiistai 10. tammikuuta 2012

Pelottaa ehtoollisen nauttiminen?

Ristin Voitto 15.11.2006 ja Rauhan sanomia 1/2007

EHTOOLLINEN SAATTAA PELOTTAA

Kristuksen muisto- ja yhteysateriaan voi seurakuntalaisten keskuudessa liittyä jopa pelkoja. Monien mieltä kaivertaa ajatus mahdollisesta ”kelvottomasta” ehtoolliselle osallistumisesta. Ajatus perustuu Paavalin sanoihin korinttilaisille: ”Sentähden joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen (1).”

Kelvottomuuden kokeminen liittyy useimmiten siihen, että kristitty ei ole seurakunnan kastettu jäsen tai että hänen omatuntoaan kaivelee jokin selvittämätön asia. Pelkoa vielä lisää se, että Paavali ilmoittaa, että kelvottoman osallistumisen sekä sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman välillä on yhteys.

Paavalin tarkoittama kelvottomuus ei liity seurakunnan jäsenyyteen tai kastamattomuuteen vaan siihen, että korinttilaisten ehtoollisen viettoon liittyi humalahakuista viininjuontia, roomalaistyyppistä ylensyöntiä ja riitelyä (2). Tällaista ehtoolliskäytöstä ei nykypäivän seurakunnassa ainakaan yleisesti tapaa, joten pelko kelvottomasta nauttimisesta on useimmiten turhaa.

Paavalin suurin huoli oli se, että Kristuksen kuolemaa julistavaa ehtoollista nautittiin erottomatta sitä muusta aterioinnista. Paavali olisi varmasti tyytyväinen nykyiseen tapaan nauttia ehtoollinen jumalanpalveluksen erillisenä osana.

Aralla mielellä ehtoollisenjakoon osallistuvia lohduttavat myös Paavalin sanat, jotka nimenomaan kehottavat koettelemaan itseä ehtoollisen yhteydessä. Itsetutkistelu on osa oikeaa Kristuksen kuoleman ja ristintyön kunnioitusta. Kristityn ehtoollisen sivuuttamista voisi verrata jopa siihen, että tämä kieltää Kristuksen sovituskuoleman riittävyyden ja voiman omalla kohdallaan.

Juha Partanen

(1) 1. Kor. 11:23-31
(2) 1. Kor. 11:18-22, 34

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti