perjantai 18. toukokuuta 2012

Sitä saa mitä tilaa - vai saako?


Erään kotimaisen kristillisen nuorten lehden toimittaja halusi tehdä kirjaani "Petoja ja merkkejä" tutustuttuaan haastattelun lehteensä. 
Haastattelu jätettiin käyttämättä lehden opetuksellisten näkemyksien ja.teologisten linjauksien vuoksi. Tilauksessa oli erilainen kanta  esimerkiksi pedon merkin tulkintaan, mikrosiruimplantin vaarattomuuteen sekä Ilmestyskirjan sanoman ja antikristuksen olemuksen yleisestä ajallisesta asemoinnista kirjoitushetkeensä.
Sähköpostitse tehdyn kysymyshaastattelun vastaukset ovat alla.
Mistä itse olet eri mieltä?
Mistä sait idean kirjan kirjoittamiselle?
Ideat kirjoihini ovat tulleet usein lukijoilta. Ensimmäinen kirjani "Unohdettu
näkökulma Ilmestyskirjaan" kertoi yleisesti Ilmestyskirjan tulkinnasta. Sen
jälkeen ihmiset alkoivat kysellä, mitä jotkin yksittäiset jakeet tarkoittavat.
Kirjoitin seuraavaksi Ilmestyskirjaa jae jakeelta seuraavan selitysteoksen "Rohkaiseva
Ilmestyskirja". Nyt ihmiset alkoivatkin kysellä pedonmerkistä. Tästä nousi ajatus
viimeiseen kirjaani "Petoja ja merkkejä".

Mitkä asiat Ilmestyskirjasta ovat eniten mietityttäneet sinua?
Ehkäpä se, että Ilmestyskirjasta pienestä pitäen kuulemani opetukset ja
siitä itse lukemani sanoma ovat olleet niin erilaisia. Ilmestyskirja pelotti
minua siihen asti, kunnes kolmikymppisenä uskalsin lukea sen ensimmäistä kertaa
läpi sanasta sanaan. Kokemus oli mullistava: Minulle tuli tunne,
että "Hei, minähän olen voittajan puolella". Ilmestyskirja olikin väkevä ja
värikäs kuvaus Kristuksen ylivertaisuudesta saatanaan tai maallisiin voimiin sekä hallitsijoihin
verrattuna.

Onko Ilmestyskirjan sanoma ajankohtainen tämän päivän kristitylle?
Ilmestyskirjan sanoma on ajattoman rohkaiseva kaikille kristityille kaikkina aikoina.
Kristus halusi Johannekselle antamiensa näkyjen kautta kertoa, että vaikka kristittyjen tilanne Rooman
valtakunnassa välillä tuntui ahdistavalta, niin hän on voittaja ja tulee
voittamaan. Hän on se, johon kannattaa pistää toivonsa. Tämä sanoma on
tänäkin päivänä tärkeä, sillä kristityt kokevat enemmän tai vähemmän
fyysistä tai henkistä vainoa eri puolilla maailmaa. Kristitty voi maailman
silmissä olla luuseri, mutta todellisuudessa hän on voittaja.

Missä tilanteessa maailma tällä hetkellä on Ilmestyskirjan kannalta katsottuna?
Jeesuksen toinen tulemus on kaksi tuhatta vuotta lähempänä kuin sen
kirjoitushetkellä. Kristus on jo voittanut, mutta pahojen voimien sissisota jatkuu hänen tuloonsa asti. Seurakunta tai yksilökristityt eivät välty tämän
kiusanteon vaikutuksilta. Tilanne on siinä mielessä yhä sama kuin
kirjoitushetkellä. Saarnaajan kirjan sanoin voisi todeta, että ei mitään uutta auringon alla.

Näetkö yksityisyyden suojan heikkenemisen profeetallisena ilmiönä?
En ainakaan raamatullisen profetian pohjalta. En ymmärrä miten yksityisyyden suojan heikkenemisen pystyisi ilman hyvää mielikuvitusta liittämään mihinkään raamatunkohtaan. Jos joku siitä profetoi Raamatun ulkopuolella, niin tuon profetian lähde ja paikkansapitävyys jää kuulijoiden selvitettäväksi. Yksityisyyden suojan heikkeneminen ei ole välttämättä uusi asia; ennen vanhaan kyläyhteisöstä huhuttiin kaikkien yksityisasiat niistä kiinnostuneille. Nykyisin on vain uusia tapoja penkoa muiden asioita.

Mikä on pedon merkki? Mitä tavallisen kristityn tulee siitä tietää?
Tavalliselle kristitylle on tärkeintä muistaa, että pedon merkkiä ei voi ottaa vahingossa tai ”tyhmyyttään”. Pedon merkin ottamisesta on niin ankara ja ehdoton rangaistus, että se on oikeutettu vain jos merkin ottaja on tietoinen seurauksista. Pedon merkin ottaja siis torjuu tietoisesti Kristuksen, Hänen pelastustyönsä eikä halua turvata Häneen. Raamatun mukaan kuitenkin kaikki väärät teot, valinnat ja synnit saa anteeksi, jos niitä katuu. Pedon merkin voi tulkita vertauskuvaksi siitä, että ihminen ei koskaan kadu eikä halua ottaa vastaan armoa, pelastusta. Ilmestyskirjan läpeensä vertauskuvia vilisevässä tekstissä esiintyy myös Jumalan merkki, sinetti. Kumpaakaan merkkiä ei tarvitse tulkita kirjaimellisesti esimerkiksi Jumalan mikrosiruksi uskovissa tai Pedon mikrosiruksi uskomattomissa. Pedon merkki kuvaakin monien mielestä sitä, että Saatana ”hallitsee” ihmisten tahtoa, ”päätä” ja tekoja, ”oikeaa kättä”. Jumalan merkkiä kantavien tahtoa ”hallitsee” Kristus.

Jos jonain päivänä käteinen raha ja pankkikortit korvataan esim. käteen upotettavalla mikrosiruimplantilla, tuleeko kristittyjen varoa sitä?
Ei ole mitään syytä tällaiseen varomiseen. Aiempia sukupolvia peloteltiin
tuotteiden viivakoodeilla ja pankkikorteilla, nyt ne on korvannut mikrosiru.
Itsekin uskalsin ottaa pankkikortin vasta 90-luvun loppupuolella. Nykyisin
Raamatussanikin on viivakoodi. Itse olen valmis ottamaan mikrosirun, jos se
yleistyy. Mikrosiru nopeuttaisi ostoksia, ja helpottaisi esimerkiksi oikean
avun saantia onnettomuustilanteissa. Koirassammekin on mikrosiru, joka helpottaa sen kanssa matkustamista ja eläinlääkärissä käyntiä. Pedon merkissä on kyse aivan jostain
muusta.

Kuka on antikristus Ilmestyskirjassa?

Antikristuksen, eli Ilmestyskirjan ensimmäisen pedon on yleisesti tulkittu olevan inhimillinen, salakavalasti paha ihminen, jonka saatana on erityisellä tavalla valjastanut oikeaksi kädekseen. Vastaus tähän riippuu Ilmestyskirjan tulkinnasta. Jos Ilmestyskirjan tulkitaan kertovan vain tulevaisuudesta, ehdokasluettelo on räjähtää käsiin. Tällaisesta tulkinnasta seuraa se, että osumia antikristus-hauissa on tullut runsaasti. Hänen on tulkittu olevan paavi, Hitler, Stalin, Saddam, Obama jne. Kaikki, joilla on maailmanlaajuista taloudellista tai poliittista valtaa, ovat siis riskiryhmässä tulla tulkituksi antikristuksiksi. Ilmestyskirja on kuitenkin ennen kaikkea kirjoitushetkensä vertauskuvallinen kuvaus, joten Ilmestyskirjassa antikristus oli tuon ajan voittamaton sankari, rauhantuoja ja jumalana kumarrettu keisari. Yleinen keisarin palvonta ja sitä tukeva papisto tukivat saatanan tavoitetta eksyttää ihmiset todellisesta Voittajasta ja Jumalasta.

Millaiset yhteiskunnalliset ilmiöt edesauttavat antikristuksen asiaa/tuloa?
Johannes vihjaa 1. kirjeessään, että antikristuksia, harhaanjohtajia on monia. Ilmestyskirja herätti oman aikansa lukijat keskittymään keisarin ja Rooman ylivertaisuuden sijasta Kristuksen ylivertaisuuteen. Kautta aikojen on ollut ja on tänäänkin hallituksia, yksinvaltiaita, hallintojärjestelmiä ja valtioita, jotka haluavat kansalaistensa palvovan heitä ”jumalina” . Esimerkkejä voi luetella alkaen Egyptin faaraosta vaikkapa Kiinan Maoon ja päätyen nykyiseen Pohjois-Koreaan. Yleensä asiat tehdään hankaliksi kristityille, jotka eivät tunnusta näitä ”petoja”. Heitä painostetaan tälläkin hetkellä jossain monin keinoin niin henkisesti, taloudellisesti tai fyysisesti, jotta he kieltäisivät Kristuksen toivonsa lähteenä. Antikristuksen asiaa auttaa aina jonkin ihmisen ja ilmiön yleinen ihailu, monopolimainen asema sekä yhteisön autoritäärisyys.
Entä jos nuorta pelottavat Ilmestyskirjan profetiat? Miten rohkaiset?
Profetiat liittyivät Raamatun aikoina lähes aina sen kuulijoiden
tilanteeseen tai lähitulevaisuuteen aivan samoin nykyisin seurakunnissa esitetyt profetiat.
Raamatullinen profetia on useimmiten kehottavaa ja rohkaisevaa kertoen
esimerkiksi kertoo Jumalan suurista teoista, kuten Egyptistä vapautumisesta,
luomistyöstä ja pelastuksesta. Profetia on vain
harvoin kauaskantoista ennustamista. Ilmestyskirjakin on raamatullista
profetiaa. Jos Ilmestyskirjan profetiat rohkaisun sijaan pelottavat, voi
miettiä onko ymmärtänyt tai tulkinnut ne väärin. Kannattaa pyrkiä vaihtamaan näkökulmaa. Muista, että Jumalan tarkoitus ei ole pelotella vaan rohkaista kristittyjä Ilmestyskirjalla.



Mikä on Israelin ja juutalaiskansan rooli Ilmestyskirjan tapahtumissa?

Ilmestyskirjassa puhutaan loppujen lopuksi hyvin vähän Israelista ja juutalaisesta kansasta. Kohtia saa oikein hakemalla hakea. Ilmestyskirja on läpeensä vertauskuvallista tekstiä, joten nekin kohdat joissa puhutaan Israelin heimoista ovat isompien vertauskuvien osia. Ilmestyskirjan pohjalta on vaikea sanoa mitään nykyisen Israelin roolista tulevaisuudessa tai lopunaikoina. Israelin siunaaminen ja esirukous Jumalan tahdon toteutumisesta juutalaisten kohdalla ei kuitenkaan koskaan mene hukkaan.

2 kommenttia:

  1. Ohoh! Eli nämä sinun esittämät näkemykset eivät olleet sopivia kyseiseen lehteen? Mielenkiintoista minkälaista linjaa kyseine lehti sitten haluaa noudattaa, aika futuristisen mallin kannalla nähtävästi. Olen jotenkin itse ymmärtänyt, että nuorten keskuudessä todella futuristiset tulkinnat eivät ole enää niin "IN", muttei näin ilmeisesti olekkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kräsäsläinen" Nuotta-lehden nuori toimitus halusi näin olla uskollinen sille taholle, jonka ääntä journalismillaan kannattaa. Kaikki kunnia reippaasta linjasta! Ajattelin jälkeenpäin, että ehkäpä olisi kannattanut suoraan kysyä nämä kysymyksen esim. Patmoksen edustajilta :)

      Poista